Sanallaştırma nedir, Hyper-V sistem gereksinimleri nelerdir, nasıl kurulur ve arayüzünde neler var öğrenmek ister misiniz ?
Sanallaştırma Nedir ?
Sanallaştırma işlemci, harddisk, ram, ethernet kartı, ekran kartı gibi fiziksel olan donanımların yazılım aracılığıyla mantıksal olarak bölümlere ayrılmasıdır. Bir başka deyişle fiziksel bir bilgisayar üzerinde donanım kaynaklarının kapasitesine göre birden fazla sanal bilgisayar oluşturulması diyebiliriz. Biz Windows 10 işletim sistemi üzerinde Hyper-V ile sanallaştırma işlemleri yapacağız. Hyper-V Microsoft tarafından geliştirilen ücretsiz ve güçlü bir sanallaştırma aracıdır.
Hyper-V sistem gereksinimleri :
Hyper-V kullanabilmek için Microsoft Windows 10 Pro, Education veya Enterprise sürümü işletim sistemine sahip olmamız gerekir. Ayrıca bilgisayarınızın bios ayarlarından işlemci için sanallaştırmayı aktif etmemiz gerekir.Şimdi bilgisayarımızın sanallaştırma için uygun olup olmadığını test edelim. Başlat menüsünü açarak cmd yazıp enter tuşuna basıyoruz. Açılan pencerede komut satırına systeminfo yazarak enter tuşuna basıyoruz. Yapılan sorguda altta yer alan Hyper-V Requirements sonuçları bize sistemimizin uygunluğu ile ilgili bilgi verir. Sorgu satırlarında Virtualization Enabled In Firmware: No sonucunu görüyorsanız bios ayarlarından sanallaştırma teknolojisini aktif etmeniz gerekir. Biz sorgumuzda Virtualization Enabled In Firmware: Yes sonucunu aldık. Sistemimiz Hyper-V için uygun ve Windows Komut İstemi penceresini kapatarak kurulum işlemlerine başlıyoruz. Hyper-V sistem gereksinimleri ile ilgili daha detaylı ve teknik bilgiye buradan (in English) ulaşabilirsiniz.

Hyper-V Kurulumu:
Hyper-V indirme işlemi yapılarak kurulan bir program değildir. Windows 10 işletim sistemi özellikleri ile birlikte pasif olarak gelir. Şimdi kuruluma başlayalım. Başlat menüsünü açarak optionalfeatures yazıp enter tuşuna basıyoruz. Açılan pencerede Hyper-V başlığı altındaki tüm bileşenlerini seçerek OK tıklıyoruz. Bileşenler yüklendikten sonra Restart Now butonu ile bilgisayarı yeniden başlatıyoruz. Ve kurulumunu tamamlamış oluyoruz.

Hyper-V Arayüze Hızlı Bakış :
Programı başlatmak için başlat menüsünü açarak hyper-v yazıp enter tuşuna basıyoruz. Bizi Hyper-V Manager arayüzü karşılıyor.

1. Hyper-V Manager sekmesi altında ana sunucu olarak kendi bilgisayarımızın adını görürüz. Tüm oluşturacağımız sanal aygıtlar kendi ana bilgisayarımız üzerinden oluşturulur. Burada bilgisayar adına sağ tıklayarak açılan menü ile sanal aygıtları yönetebiliriz.
2. Virtual Machines alanında oluşturduğumuz sanal makinelerimizin isimlerini, durumları ve kullanım bilgilerini görürüz. Bu alandan sanal makine üzerine tıklayarak yönetim işlemlerini gerçekleştirebiliriz.
3. Checkpoints alanında seçili olan makine ile ilgili yedekleme işleminin yapıldığını görürüz. Hyper-V Checkpoints sanal makine için zaman bazında otomatik yedek oluşturur. Gerekli durumda sanal makineyi bu alandan geri yükleme şansımız olur.
4. Details alanında seçili olan sanal makine ile ilgili özet bilgileri görürüz. Ayrıca sanal makinenin anlık görüntüsünü de izleyebiliriz. Alt sekmelerde yer alan Memory ve Networking seçeneklerini kullanarak ağ ve ram bilgilerine de buradan ulaşabiliriz.
5. Actions alanından tüm sanal aygıtları yönetebiliriz.
