Ana Sayfa » Python » Python Dersleri

Python Dersleri

Yazar: Mesut Demirbas
Python Eğitimi - Python'a Giriş

Python Dersleri Giriş

Python dersleri öncelikle Python nedir sorusuna cevap vererek başlayacak. Daha sonra Python ile neler yapılabilir kısaca değineceğiz. Arkasında Python Download (Python indir) ve kur şeklinde basit kurulum işlemi yaparak ilk uygulamamızı hemen yazacağız. Ayrıca Python için kullanımı kolay olan Pycharm ide indir ve kurulumu işlemlerini yapacağız. Hazırsanız hemen başlayalım.

Python Nedir?

Python nedir: Python, Guido Van Rossum tarafından 1990 yılların başlarında geliştirilmeye başlanan açık kaynak kodlu, öğrenmesi oldukça kolay, ücretsiz ve yüksek seviyeli bir programlama dilidir.

Neden Python ?

Python nedir sorusuna kısaca cevap verdik peki ya neden Python? Çünkü Python öğrenilmesi kolay bir dildir. Söz dizimi sade ve basittir. Diğer diller gibi derlemeye gerek kalmadan hızlı bir şekilde program geliştirilebilir. Platformlardan bağımsızdır. Yani yazdığınız programı küçük değişikliklerle tüm işletim sistemlerinde çalıştırabilirsiniz. Biz, Python dersleri Windows 10 işletim sistemi üzerinde gerçekleştireceğiz. Python indir ve kur şeklinde bilgisayarınızı hemen geliştirme ortamına dönüştürebilirsiniz. Birazdan detaylı anlatacağız.

Python İle Neler Yapılabilir?

Web ve arayüz geliştirme, ağ soket programcılığı, örümcek türü yazılımlar, yapay zeka, makine öğrenmesi, hacking araçları, oyun geliştirme, sayısal ve bilimsel hesaplamalar, veri madenciliği, analizi uygulamaları ve masaüstü uygulamaları gibi daha birçok alanda yazılım geliştirilerek uygulanabilir.

Python dili ile Google, NASA, Wikipedia, Yahoo, CERN ve Dropbox gibi büyük kuruluşlar geliştirmeler yapmışlardır. Örneğin Google web tarama örümcekleri Python dili ile yazılmıştır. Python siber suçlarla mücadele, sızma testi, tersine mühendislik ve hacking araçları gibi birçok alanda da en çok tercih edilen yazılım dilidir.

Python hakkında bilgi sahibi olduk ve şimdi de bilgisayarımızı Python ile yazılım geliştirmek için hazırlayalım :

Bize Python kurulum paketi ve kodlarımızı yazıp test etmek için bir IDE gerekli. Biz Python ile yazılım geliştirme işlerini Windows 10 İşletim Sistemi üzerinde gerçekleştireceğiz. Fakat siz Linux İşletim Sistemi veya Mac İşletim Sistemi kullanıyor olabilirsiniz. Hiç endişe etmeyin, birazdan kullanacağımız yöntem tüm işletim sistemleri için geçerli.

Python Download (Python İndir) ve Kur

1. Öncelikle Python resmi internet sitesi Python.org ziyaret ediyoruz. Downloads butonuna tıklayarak Downloads sayfasına geçiş yapıyoruz. Buradan Python en son sürümü için işletim sisteminize göre Python download (Python indir) işlemini başlatabilirsiniz. Biz Download Python (Python indir) butonu ile Windows için indirme işlemini başlatıyoruz.

Python Download (Python İndir) Web sitesinden indirmek
Python Download (Python İndir) Web sitesinden indirmek

2. Python indir işlemi bittikten sonra Python kurulum dosyamızı açıyoruz. İlk gelen kurulum penceresinde bilgisayarınızda başka bir kullanıcı hesabı var ve o da Python kullanacaksa Customize Installation seçeneğine giderek Python kurulumu için başka bir lokasyon belirlemeniz gerekir. Ayrıca Windows kullanıcıları Add Python PATH seçeneğini aktif ederek Python kurulu olduğu dizinin ortam değişkenlerine eklenmesini sağlar. Böylece Python kodlarını Windows Command Prompt ile Python kurulu olduğu dizine gitmeden çalıştırmak mümkün olur.

3. Install Now seçeneği ile kurulumu başlatıyoruz.

4. Python kurulumunun son penceresinde Python sorunsuz çalışabilmesi için Disable Path Length Limit seçeneği ile bilgisayarınızda önceden tanımlı olan 260 karakter limitini kaldırıyoruz.

5. Close butonu ile Python kurulum işlemini tamamlıyoruz.

Python Download (Python İndir) Kurma İşlemleri
Python Download (Python İndir) Bilgisayara Kurma İşlemleri

Python Dersleri: Hello World

Python dersleri yazımızda Python download (Python indir) işlemi ile birlikte bilgisayarımıza kurulumunu yaptık ve artık Python ile bir şeyler yazmaya başlayabiliriz. Gelenekleri bozmaya gerek yok. Her yazılım dili öğrenilirken ilk yazılan uygulama ekrana “Hello World” Merhaba Dünya yazdırmaktır.

İlk olarak Windows Command Prompt ile Python Hello World uygulaması yazalım. Başlat menüsünü açarak cmd yazıp enter tuşuna basıyoruz. Windows Command Prompt aracında python yazarak enter tuşuna basıyoruz. Bu şekilde Python geliştirme ortamına geçiş yapmış oluyoruz. Kod olarak ise şunları yazıyoruz. print(“Hello World”) ve klavyeden enter tuşuna bastığımızda Hello World çıktısını ekranda görüyoruz.

Python Command Prompt Hello World
Python Command Prompt Hello World

İkinci olarak ise Python IDLE aracı ile Python Hello World uygulaması yazalım. Başlat menüsünü açarak idle yazıp enter tuşuna basıyoruz ve bizi Python kod geliştirme aracı karşılıyor. Kod olarak şunları yazıyoruz. print(“Hello World”) ve klavyeden enter tuşuna bastığımızda Python Shell ekranında Hello World çıktısını görüyoruz.

Python idle Hello World
Python idle Hello World

Python Dersleri: IDE nedir?

Bilgisayarımız Python yazılımı dili ile uygulamalar geliştirmeye hazır. Fakat elimizin altında öyle bir uygulama olmalı ki, yazdığımız Python kodlarımızı tanısın, renklendirsin, öneriler göstersin, hatalarımızı bulsun, test edebilelim ve tüm çalışma dosyalarımızı da organize edelim. Hatta daha ileri seviyede bu uygulama bize farklı lokasyonlardaki çalışma arkadaşlarımızla aynı proje üzerinde de çalışma ortamı da sağlasın. İşte bir çok özelliği içinde barındıran, hızlı ve sorunsuz şekilde yazılım geliştirebileceğimiz bu uygulamalara IDE programları adı verilir. IDE açılımı (Integrated Development Environment – Tümleşik Geliştirme Ortamı) olarak yapılabilir. Python için bir çok IDE programları yazılmış. Biz derslerimizde Python yazılımlarınızı Pycharm IDE ile geliştireceğiz.

Pycharm Nedir? Pycharm İndir ve Kurulumu

Pycharm Nedir?

Pycharm Ubuntu gibi Linux dağıtımlarında, Mac İşletim Sistemlerinde ve Windows İşletim Sistemlerinde çalışabilen, Python yazılım dili ile hızlı uygulamalar geliştirmemizi sağlayan çok güçlü ve kullanımı kolay bir IDE programıdır.

Pycharm İndir(Pycharm Download)

Pycharm IDE programını indirmek için JetBrains resmi internet sitesi üzerinde Pycharm alt sayfasını ziyaret ediyoruz. https://www.jetbrains.com/pycharm/ Download butonu ile download sayfasına geçiyoruz.

Bu sayfada işletim sistemimize göre seçimimizi belirledikten sonra Pycharm Professional ve Pycharm Community adında iki farklı seçenek olduğunu görüyoruz. Burada iki seçenek varken bir seçenek te ben eklemek istiyorum. Pycharm Edu. Pycharm Professional ücretli ve içerisinde birçok geliştirme eklentileri ile birlikte gelmekte. Pycharm Community ise tamamen ücretsiz olmakla birlikte daha hafif ve sade. Eğitimlerimiz giriş ve temel düzeyde ilerleyeceğinden biz Pycharm Community seçeneği ile ilerleyeceğiz. Peki ya Pycharm Edu ? Pycharm Edu daha çok öğretmen ile öğrenci ilişkilerine odaklanarak geliştirilmiş güçlü bir öğrenme ortamı sağlayan ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir araç. Önceden bilgisayarınızda Pycharm Professional veya Pycharm Community yüklü ise sadece Pycharm EDU aracını indirerek kullanma şansınız olduğunuz bilmenizde fayda var.

1. Biz şimdi Pycharm Community seçeneği altındaki Download butonuna tıklayarak Pycharm indirme işlemine başlıyoruz.

Python Pycharm indirmek
Pycharm İndir Ekranı

Pycharm Kurulumu

2. Pycharm indirme işlemi tamamlandıktan sonra Pycharm kurulum işlemini başlatmak için inen dosyamızı açıyoruz.Next butonu ile ilerliyoruz.

3.Programın kurulacağı dizini değiştirmeden yeniden Next butonunu kullanarak sonraki pencereye geçiyoruz.

4. Gelen kurulum seçenekleri penceresinde Create Desktop Shortcut sekmesi altındaki seçenekler ile masaüstü için 32 bit veya 64 bit Pycharm kısayolu oluşturabiliriz. Pycharm kurulumu otomatik olarak hem 32 bit hemde 64 bit olarak kurulur. Biz buradaki seçenekle sadece hangi versiyonun masaüstü için kısayol oluşturulacağını belirlemiş oluruz. Biz 64 bit seçeneğini işaretliyoruz. Kısayolu kaybetmeniz durumunda C:\Program Files\JetBrains\PyCharm Community Edition xxx\bin klasörü altında Pycharm 32 bit ve Pycharm 64 bit versiyonlarına her zaman ulaşma şansınız olduğunu bilmenizde de fayda var.

Update PATH variable sekmesi altındaki Add launchers dir to the PATH seçeneğini işaretleyerek Pycharm kurulu olduğu dizinin ortam değişkenlerine eklenmesini sağlıyoruz.

Update context menu sekmesi altındaki Add “Open Folder as Project” seçeneğini işaretleyerek bir klasör üzerine sağ tıklayarak bunu proje olarak Pycharm programında açma olanağına erişmiş oluyoruz. Create Associations sekmesi altındaki .py seçeneğini işaretleyerek .py uzantılı Python dosyasına tıklayarak direkt Pycharm programı ile açma olanağına erişmiş oluyoruz. Download and Install JRE x86 by JetBrains seçeneğini işaretleyerek Pycharm programının sorunsuz çalışması için Java yüklemesine izin vermiş oluyoruz ve next butonu ile ilerliyoruz.

5. Gelen pencerede bir değişiklik yapmadan Install butonu ile Pycharm kurulumunu başlatıyoruz.

6. Reboot Now seçeneğini seçerek Finish butonu ile bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz ve Pycharm kurulumu böylece tamamlanmış oluyor.

Python Pycharm kurulumu
Pycharm Kurulumu

Pycharm İlk Açılış ve Pycharm Proje Oluşturmak

1. Bilgisayarımızda artık projeler oluşturup yazılımlar geliştirebiliriz. Ben masaüstünde Python olarak bir klasör oluşturarak bu klasör altında tüm derslerimizi yöneteceğim. Dilerseniz siz de aynı şekilde ilerleyebilirsiniz.

2. Pycharm programı kısayoluna çift tıklayarak açıyoruz. Elimizde önceden Pycharm ile ilgili özel ayar bilgilerimiz olmadığından Do not import settings seçerek OK butonuna tıklıyoruz.

3.Pycharm geliştirilmesine yardımcı olabilmek için burada ben Send Usage Statistics ile kullanım bilgilerimi JetBrains göndermeyi tercih ediyorum. Siz dilediğiniz seçenek ile ilerlemekte özgürsünüz.

Pycharm ilk program açılışı ve ilk ayarları yapmak
Pycharm Kurulumu: ilk program açılışı ve ilk ayarları yapmak

4. Kullanıcı arayüzü seçiminde ben koyu olanı tercih ederek Skip Remaining and Set Defaults tıklayıp ilerliyorum. Siz yine dilediğinizi seçebilirsiniz.

Python Pycharm program açılışı
Pycharm Kurulumu program açılışı

5. Açılan Pycharm penceresinde Open ile var olan bir proje açılabilir fakat biz yeni bir proje oluşturmak için Create New Project tıklayarak ilerliyoruz.

6. Location alanında klasör işaretine tıklıyoruz.

7. Masaüstünde oluşturduğumuz Python klasörünü seçiyoruz.

8. Create butonu ile projemizi oluşturuyoruz. İlk proje oluşturulduğunda ayarların yapılması, uygulanması ve index işleminin tamamlanması biraz zaman alabilir. Endişe etmeyin sadece yeni proje oluştururken bu süreci bekleriz. Var olan projeyi açarken bu bekleme süreci ile yeniden karşılaşmayız.

Python Pycharm Proje Oluşturmak
Python Pycharm Proje Oluşturmak

9. Ayrıca her program açılışında önemli ipuçlarının verildiği Tip of the Day açılır penceresi karşımıza çıkar. Dilerseniz her program açılışında bu pencerenin karşımıza gelmemesi için Show tips on startup seçeneğini pasif duruma getirebilirsiniz. Daha sonra istediğiniz zaman Pycharm üst menüde Help açılır menüsü altından Tip of the Day penceresine her zaman ulaşabilirsiniz.

Python Dersleri: Pycharm Tips Of The Day
Python Pycharm Tips Of The Day

Python Dersleri: Pycharm Hello World

Pycharm ide ile hello world yazarak Python dersleri devam ediyor. Şimdi adım adım Pycharm üzerinde ilk projemizi oluşturarak ilk uygulamamızı yazalım.

1.Sol tarafta yer alan Project paneli üzerinde oluşturduğumuz Python projesini görüyoruz. Üzerine sağ tıklayarak, New açılır menüsü altından Directory seçiyoruz. Name alanına 01 yazarak OK butonu tıklıyoruz. 1 nolu dersimiz olduğundan dolayı 01 adında bir klasör oluşturduk. İlgili ders dosyalarını da bu klasör altında oluşturacağız.

Python Dersleri: hello world Adım 1
Python hello world Adım 1

2. 01 adlı klasör üzerine sağ tıklayarak New açılır menüsü altından Python File seçiyoruz. Name bölümüne çalışma dosyamız için hello-world ismini veriyoruz. Kind bölümünde Python File seçili olduğundan emin olup OK butonu tıklıyoruz. Ve artık ilk Python dosyamız oluşmuş oluyor.

Python Dersleri: hello world Adım 2
Python hello world Adım 2

3. Şu kodları ilk satıra yazıyoruz. print(“Hello World”) ve kod yazdığımız alanda sağ tıklayarak açılan menüden Run seçeneği kodlarımızı çalıştırıyoruz.

Python Dersleri: hello world Adım 3
Python hello world Adım 3

Pycharm üzerinde kodlarımızı çalıştırmak için daha bir çok seçenek mevcut. Klavyeden Alt+Shift+F10 tuş kombinasyonu ile de çalıştırabiliriz. Sağ üst köşede dosya adının hemen yanında yer alan yeşil play butonu ile de çalıştırabiliriz. Pycharm üst menüdeki Run açılır menüsünden Python dosyalarımızı çalıştırabileceğimiz gibi hemen altta bulunan Run sekmesindeki yeşil play butonu ile de çalıştırabiliriz. Siz size kolay geleni tercih edebilirsiniz. Kodlarımızı çalıştırdığımızda alt kısımda yer alan Run penceresinde sonuçları ve hataları izleyebiliriz.

Python Dersleri: hello world Adım 4
Python hello world Adım 4

Kodlarımızı çalıştırdığımızda alt kısımda yer alan Run penceresinde sonuçları ve hataları izleyebiliriz. Pycharm çalışma dosyalarımız otomatik olarak kaydeder. Dilerseniz manuel olarak ta kayıt işlemini ctrl+s tuş kombinasyonu ile gerçekleştirebilirsiniz.

Python Dersleri: hello world Pycharm Run penceresi
Python hello world Adım 5

İlk projemizi ve ilk Python dosyamızı oluşturduk. Şimdi Proje klasörümüze bir bakalım. Masaüstündeki Python klasörüne ziyaret ettiğimizde .idea klasörü proje ayarlarını ve detaylarını barındırır. venv klasörü ise projemizini çalışabilmesi için gerekli sanal ortamı oluşturur.

Python Pycharm Idea Venv Klasör Bakış
Python Dersleri: Pycharm Idea Venv Klasör Bakış

Biz 01 adlı klasörün içine bakalım. Oluşturduğumuz ilk Python çalışma dosyamızı görüyoruz. Üzerine sağ tıklayarak Open with menüsünden Notepad ile açarak Pycharm ile yazdığımız kodları burada görebiliriz.

Python dosyalarını Notepad ile görüntülemek
Python kod görüntüleme

Python Dersleri: Yorum Satırları

Python dersleri yorum satırları ile devam ediyoruz. Her yazılım dilinde olduğu gibi Python ile de yorum satırları kullanılır. Yorum satırları yazılan kodlar hakkında detaylı bilgi ve açıklamalar eklemek için kullanılır. Şimdi Python yorum satırları ile uygulama yapalım.

1. Pycharm programımıza dönüyoruz ve 01 isimli klasör üzerine sağ tıklayarak New menüsü altından Python File seçiyoruz. Name alanına comments ismini veriyoruz. Yine Kind alanında dosya türünün Python File olduğundan emin olduktan sonra OK butonu ile dosyamızı oluşturuyoruz.

Python yorum satırları için Python dosyası oluşturmak
Python comments

2. Öncelikle ekrana Hello World yazdıralım. print(“Hello World”) kodlarını yazıp sağ tıklayarak Run seçeneği ile kodumuzu çalıştırıyoruz.

Python comments
Python comments

3. Şimdi de yorum satırları ekleyelim. # işareti ile her satır için satırın başında # işareti olacak şekilde yorumlar ekleyebiliriz. # Python test comment şeklinde alt alta yorumlar eklenebilir. Bu şekilde kodumuzu çalıştırdığımızda yorum satırlarının işlenmediğini görürüz.

Python satırlar halinde yorum satırı eklemek
Python comments

4. Eğer birden fazla satırda yorum eklenecekse her satır başına # koymak yerine ””” comments ””” işaretleri arasında istenildiği kadar yorum eklenebilir. Yine kodumuzu çalıştırdığımızda yorum satırlarının hiçbirinin işlenmediğini görürüz.

Python çoklu yorum satırı eklemek
Python comments

Şimdilik Python dersleri sonuna geldik. Soru, öneri ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden paylaşabilirsiniz.

Yorum Yaz

Web sitemizi kullanmaya devam ederek çerez politikamızı kabul etmiş olursunuz. Tamam Oku