Yazıda Neler Var?
Merhaba, bu yazımızda YouTube para kazanma için öncelikle kanal açma işlemi yaparak abone kasma yöntemlerini inceleyeceğiz. Videolarınız için nasıl YouTube etiket oluşturacağımızı doğru ve yanlış kullanımları ile göreceğiz. Ayrıca videolarınız için örnek video küçük resim ve YouTube kanalınız için kapak fotoğrafı çalışmalarını da indirerek kullanabileceksiniz. YouTube kanalınızı büyütmek, abone sayısı ve izlenmelerinizi artırmak için yapılması gereken her şey bir rehber niteliğinde ipuçları ile bu yazıda anlatıldı.
Bir YouTuber nasıl olunur araştırma içindeyseniz ya da var olan YouTube kanalınızı büyütmek istiyorsanız anlatılanları uygulayıp kanalınızı ve videolarınızı en üst sıralara taşıyarak daha çok kazanç sağlayabilirsiniz. Hazırsanız başlayalım.
YouTube Para Kazanma: Başlangıç
YouTube Kanal Açma
YouTube kanal açma işlemini yapabilmek için bir Google hesabınız olması gerekir. Bir Google hesabınızın olması YouTube kanalınız olduğu anlamına gelmez. Mevcut Google hesabınızla YouTube üzerinde videoları izleyebilir, beğenebilir ve kanallara abone olabilirsiniz. YouTube kanalınız olmadan video yükleyemez, videolara yorum yazamaz ve oynatma listesi oluşturamazsınız. YouTube kanal açma ücreti yoktur. O halde tamamen ücretsiz olan YouTube kanalımızı YouTube kanal açma rehberimizi takip ederek oluşturabiliriz.
YouTube Para Kazanma Açma
YouTube Para Kazanma Şartları
YouTube para kazanma açma işlemi için öncelikle bir YouTube kanalınız olmalı ve YouTube İş Ortağı programına da kabul edilmiş olmanız gerekmektedir. YouTube İş Ortağı Programı’na (YPP) katılabilmek için ise bazı şartların oluşması gerekir. YouTube para kazanma şartları sayfamızı ziyaret ederek tüm detayları ve ayrıca para kazanma yolları hakkında da daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
YouTube Gelir Hesaplama
YouTube gelir hesaplama işlemi için YouTube Studio üzerinden YouTube Analytics girdiğinizde tahmini aylık kazancınızı görebilirsiniz. Burası kesinleşmemiş kazancınızdır. Bu arada Google Adsense hesabınızda kesinleşmemiş kazancınız gösterilmez. Google Adsense üzerinden sadece kesinleşmiş ve net alacağınız tutarı görürsünüz. YouTube her ayın kesinleşen gelirini Adsense hesabınıza izleyen ayın 21’inde o günkü kur üzerinden hesaplayarak gönderir. Bunun birkaç nedeni vardır.
YouTube Abone Kasma
YouTube abone kasma işlemleri ile abone sayımızı artırma yollarına bir bakalım. Hem de hilesiz, kalıcı ve çok kolay. Lütfen YouTube 1000 abone paketi, web siteleri, programı ve 4000 saat izlenme gibi doğal olmayan abone kasma yolları kullanmayınız. Bu YouTube kanalınıza zarar vermekten öteye gidemez. Daha detaylı bilgi için YouTube abone kasma sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
YouTube Para Kazanma: SEO
YouTube Video Dosya Adı
Montajı tamamlanmış harika bir video hazırladınız. Sabırsızlıkla YouTube kanalınıza yüklemek ve hemen yayına almak istiyorsunuz. Çok izlenme ve abone kazanmak istiyorsunuz. Buraya kadar her şey güzel ve heyecanlı. Ama YouTube SEO işlerine daha videomuzu yüklemeden önce başlamalısınız. İşte ipucu! Şöyle ki örneğin videonuzda çikolatalı kek tarifi veriyorsunuz. Video dosyanızın adı da şöyle olmalı: cikolatali-kek-tarifi. Türkçe karakter kullanmadan her kelime arasına bir tire (-) işareti koyarak video dosyamızı adlandırmalıyız. Böylece videomuz daha YouTube kanalımıza yüklenmeden ilk adımda YouTube SEO işlemini yapmış oluruz. Artık arama motorları dosya adına bakarak ta video hakkında bilgi edinebilir.
YouTube Video Başlık
İşte burası anahtar nokta! Önce teknik açıdan bakalım. Teknik olarak videonuza vereceğiniz başlık maksimum 100 karakterde olabilir. Bu karakterlere boşluklar dahildir. Fakat çoğu arama motoru ilk 70 karakteri sonuçlarda gösterir. Bu işin bir de mobil tarafında gösterim şekli var. Mobil cihazlardaki arama sonuçlarında ise 60 karakter görüntülenir. Etkili bir başlık için yazabileceğimiz alan 100 karakterden 60 karaktere kadar düştü. Üstelik boşluklar dahil ve bu alanda videonuz ne hakkında olduğunu yazarak insanların dikkatini çekmeliyiz.
Özetle video başlık alanınızda ilk 70 karakterde ana anahtar kelimelerinizi geçirerek dikkat çekici başlık yazmalısınız. İşte ipucu! Video başlığınızda hedef anahtar kelime ile birlikte en az 5 kelime geçirmeye özen gösterin. Çikolatalı kek örneğimize göre şöyle bir başlık ideal olacaktır. Kakaolu Damla Çikolatalı Kek Tarifi. Az Malzeme İle 15 Dakikada Hazır!
YouTube Video Açıklama
Teknik olarak videonuza 5000 karakter açıklama girebilirsiniz. Ancak yine başlıkta olduğu gibi burada da ince ayrıntılar var. Hemen bakalım.
Masaüstü cihazlardan yapılan arama sonuçlarında YouTube arama sayfasında bir video için 140 karakter açıklama alanı gösterilir. Yine masaüstü cihazlarda izleyici bir video izlemeye başlandığında yani YouTube video izleme sayfasında, açıklama alanında 310 karakter kadar alan izleyiciye gösterilir. Eğer açıklama daha uzunsa izleyici ek açıklama alanına tıklayarak açıklamanın devamını görüntüleyebilir. İpucu! Dolayısıyla bu 310 karakterle sınırlı alanı şu şekilde değerlendirmelisiniz. İlk 140 karakterlik alanda video başlığınızı destekleyecek ve izleyiciyi tıklamaya yöneltecek meraklandırıcı bir mesaj vermelisiniz. Daha sonra açıklamanıza hedef anahtar kelime ve eşanlamlı kelimelerinizle birlikte videonuzun ne hakkında olduğuyla ilgili özet ve açıklayıcı bilgiler vererek devam etmelisiniz.
Peki ya mobil cihazlarda video açıklama durumu nasıldır? Mobil cihazlarda YouTube arama sayfasında ve video izleme sayfasında açıklama gösterilmemektedir. Açıklama ancak mobil izleyici açıklama alanına tıklarsa tamamı gösterilmektedir. İzleyicileriniz masaüstü cihazlardan daha çok mobil cihazlardan gelmektedir. Ve yukarıda da açıkladığımız üzere izleyicileri çekebileceğiniz elinizdeki en önemli güç video başlığıdır. Video başlık kadar etkili olmasa da bir şey daha var etkili olan. Onu da yazımızın devamında bulabilirsiniz.
İpucu! İlk 310 karakter alanından sonra, video içeriğine bağlı olarak bölümler varsa dakika ve saniye cinsinden belirterek kısa başlıklarla yönlendirmeler yapmalısınız. Bu arama motorları tarafından indekslenerek videonuz için artı bir puan olacaktır. İpucu! Tabi ki bu alanda diğer videolarınızın tanıtımını yapabilir, sosyal medya hesaplarınızı paylaşabilir ve izleyicilerden kanala abone olarak videolarınıza yorum yapmalarını isteyebilirsiniz.
YouTube Video Küçük Resim
YouTube video küçük resim boyutu 1280×720 pixel boyutlarında olmalı ve 2MB boyutu geçmemelidir. İpucu! YouTube küçük resim dosya formatını PNG olarak kaydedip kullanın. Renk derinliği ve görsel kalitesi olarak çok önemlidir bu. Yazının devamında bunun nedenini daha iyi anlayacaksınız. Sizler için hazırladığım PSD (Photoshop) formatındaki örnek YouTube video küçük resmi dosyasını buraya tıklayarak indirip videolarınız için küçük resim hazırlayabilirsiniz.

Etkili bir YouTube video küçük resim ile izleyicilerin videonuza tıklama oranını artırabilirsiniz. İpucu! Bence video başlıktan sonra en etkili yöntem harekete geçirici mesaj verebilen bir video küçük resim görselidir. Bir düşünün izleyici çikolatalı kek tarifi araması yaptı ve arama sonuçlarında, yakından çekilmiş ve pişmiş çikolatalı bir kek fotoğrafı olan o video küçük resmi gördü. Üstelik resim üzerinde “15 Dakikada Hazır” gibi bir yazı yazıyor. İşte harekete geçirici tıklanmaya hazır bir video küçük resmi. Bir ipucu daha! Video küçük resmi bilgisayarınızda hazırladıktan sonra resim dosyanıza video başlığınızla ilgili bir isim vermelisiniz. Aynı video dosyasında yaptığınız gibi. Örneğimize göre gidersek video küçük resmi ismini bilgisayarınızda cikolatali-kek-tarifi olarak verin ve ondan sonra YouTube üzerinde videonuzun küçük resmi olarak değiştirin.
Şu ana kadar YouTube üzerinde para kazanma için kanal açma işlemi ile birlikte abone kasma ve izlenme oranlarımızı artırmak için YouTube SEO bölümünde yaptıklarımızı hızlıca bir hatırlayalım. YouTube kanalımız için hazırladığımız video dosyası ve küçük resmi dosya adlarına cikolatali-kek-tarifi verdik. Yine çikolatalı kek tarifi kelimelerini video başlığı ve açıklamamızda kullandık. Böylece arama motorlarına bu video ve dosyalarının bir çikolatalı kek tarifi olduğu hakkında bilgi vererek, bizim videomuzu çikolatalı kek tarifi ile daha çok ilişkilendirilmesini sağladık. Bitti mi? Hayır, devam…
YouTube Para Kazanma: Etiket
Giriş
YouTube etiketler video sıralamanıza direkt etki etmezler. Dolaylı yönden arama motorlarının videonuzun içeriği hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlarlar. Girebileceğiniz etiket hacmi ise 500 karaktere kadar sınırlıdır. Peki sizce hepsini doldurmalı mıyız?
Yanlış Etiket Kullanımının Sonuçları
Etiket kullanan birçok videoyu incelediğimde alakalı alakasız anahtar kelimelerle etiket hacimlerini doldurduklarını gördüm. Birçok videoda etiket testleri yaparak bazı sonuçlara vardım. Sıkı durun şimdi açıklıyorum. İpucu! Daha az hacimdeki etiket kullanan videolar yoğun ve benzer anahtar kelimeler içeren videolardan daha iyi performans gösteriyor. Ayrıca videolarınıza tekrar eden ve gereğinden fazla etiket ekleyerek YouTube Spam, yanıltıcı uygulamalar ve dolandırıcılıkla ilgili politikaları ihlal etmiş olursunuz. Sonuç olarak bu durum videonuzun spam olarak işaretlenmesine, kaldırılmasına veya kanalınız için olumsuz sonuçlar oluşmasına sebep olabilir. Yeri gelmişken daha ağır başka bir tehlikeli hareketten bahsetmek istiyorum. Videonuzun açıklama alanında kesinlikle ama kesinlikle YouTube etiket kullanmayınız. Bu YouTube Topluluk Kuralları ve Hizmet Şartlarına aykırıdır. Videonuz spam olarak algılanır, kanalınız kapatılabilir veya bir süreliğine dondurulabilir ve ödemeleriniz askıya alınabilir.
Etiketlerin Asıl Amacı
YouTube etiketlerin asıl amacını duyunca şaşıracağınıza eminim. İpucu! Videonuz içindeki etiketler izleyicinin izlediği başka bir videonun konusu ile eşleştiğinde önerilen videolarda gösterilmenizi sağlar. Şaşırdınız değil mi? Biraz daha şaşırmak isterseniz YouTube Studio üzerinden YouTube Analytics girerek videonuzda erişim bölümünde trafik kaynaklarına bakabilirsiniz.
Etiketler Nasıl Olmalı
Pekâlâ buraya kadar etiketler hakkında güzel bilgiler edindik. Peki video etiketler nasıl olmalı. Sihirli bir YouTube etiket oluşturucu var mı? Adım adım ipuçları ile videolarınız için nasıl mükemmel YouTube etiket listesi oluşturabilirsiniz açıklayalım.
İpucu! İlk etiketiniz videonuzun odak anahtar kelimesi olmalı. Daha sonra ana anahtar kelimelerinizi destekleyecek eşanlamlı kelimeler ile YouTube etiket ekleme işlemlerinize devam edebilirsiniz. Etiket alanını doldurmak için gayret göstermeyin.
İpucu! YouTube etiket listeniz videonuzun özeti şeklinde anahtar kelime ve ifadelerden oluşmalı. Bu durumu bir puzzle gibi düşünebilirsiniz. Kelimeleri ve ifadeleri alıp birleştirdiğinizde anlam kazanan bir puzzle.
İpucu! Ne kadar etiket kullanmalısınız? Videonuzun ana fikrini vererek videonuzu kısa özetleyecek kadar bir etiket listesi oluşturmalısınız.
VidIQ İle Etiket Listesi Oluşturma
İpucu! Şimdi videonuz için YouTube etiket bulma işlerini biraz kolaylaştıralım. Doğadan esinlenelim çünkü her şey doğada zaten var. Biz YouTube doğası için bir şeyler ürettiğimize göre bizim videomuzla alakalı bu doğada bulunan diğer videolardan esinlenebiliriz. Dikkat edin esinlenebiliriz dedim kopya çekelim demedim. Diğer videoların kullandığı etiketleri ise vidIQ aracı ile görebiliriz. VidIQ Chrome eklentisi olarak kullanabilirsiniz. VidIQ ücretsiz versiyonu diğer videolardan esinlenerek YouTube etiket bulma ve bir etiket listesi oluşturma konusunda size yardım edecektir.
Keyword Tool İle Etiket Listesi Oluşturma
İpucu! Başka bir araçtan daha bahsetmek istiyorum. Keyword Tool Io web sitesini de YouTube etiket oluşturucu olarak kullanabilirsiniz. Buradan kelime önerileri alarak videolarınız için etiket listesi oluşturabilirsiniz. Hatta video başlığınızı oluşturmanız için size ilham bile verebilir. Yalnız şunu da göz önünde bulundurun. Keyword Tool Io ücretsiz versiyonu anahtar kelimeleri rastgele sıralar. Yani aranma hacmine ve önem derecesine göre değil. Ayrıca araştırdığınız anahtar kelimenin trend durumunu yani ilgi dalgalanmalarını da göremezsiniz. Şunu yeniden hatırlatmak isterim siz hala esinleniyorsunuz. Bulduğunuz tüm etiketleri YouTube videonuzun etiket bölümüne koymayacaksınız. Şu ana kadar kalabalık bir etiket listesi oluşturmuş olmalısınız. Şimdi kendi videonuzun konusunu düşünerek bu listeyi geliştirerek ve azaltarak videonuz için YouTube etiket ekleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Etiketlerin Periyodik Kontrolü
İpucu! Biliyorum etiket konusu biraz uzadı ama neden bu konu üzerine çok düştüğümü anlamak için YouTube Studio üzerinde YouTube Analytics giriş yaptığınızda şu alt bölümleri kontrol ediniz. Trafik kaynağında önerilen videolar bölümüne bakın. Önerilen videolar kanalınızın mıknatısı gibidir. Önerilen videolara giden yol da etiketlerden geçiyor.
İpucu! Söz bu son ipucu (Ama Etiketler İçin)! Ayda bir şu işlemleri yaparak etiketlerinizi, video başlığınızı ve açıklamalarınızı güncellemeniz üst sıralara tırmanmanıza yardımcı olacaktır. Yine YouTube Studio üzerinden YouTube Analytics erişiniz. YouTube Analytics üzerinden trafik kaynağına girerek YouTube arama bölümünü kontrol edip notlar alınız. Bu arada bu işlemleri kanal bazında ve her bir video için video bazında da yapabilirsiniz. Buradaki sonuçlar bazen sizi şaşırtabilir ve eğer niş bir konu ile alakalı kanalınız varsa YouTube kanal ismi değiştirme işlemi bile yapabilirsiniz.
Özetle videolarınızın izlenmesini artırmak ve YouTube abone kasmak ve tabi ki YouTube para kazanmak için YouTube SEO içerisinde yer alan etiket listelerinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Devam edelim…
YouTube Para Kazanma: Altyazı Ekleme
Video Altyazı Gücü
YouTube altyazı ekleme işlemi için alt yazı yazmak, hazırlamak ve video içine bunu entegre etmek zaman ve emek istiyor biliyorum. Ama o kadar çok önemli ki YouTube videolarına altyazı eklemek. Altyazılar video başlık ve açıklamanızı destekleyen ve doğrulayan en önemli unsurdur. Birde başka bir açıdan bakalım. İşitme engelli izleyiciler için altyazılı videolar mükemmel bir seçenektir. İpucu! Mevcut videolarınızın altyazısını oluşturmak için videonuzun sesini metne çeviren ve Türkçe sesleri de destekleyen uygulamalar var. Onlardan yararlanarak iş yükünüzü azaltabilirsiniz.
Video Altyazı İçin Sonix Kayıt Olmak
Merak etmeyin şimdi adım adım nasıl yapabileceğinizi bir örnekle açıklamaya çalışacağım. Öncelikle Sonix web sitesini ziyaret ederek ücretsiz hesap oluşturun. Sonix 30 dakika ücretsiz olarak ses dosyalarını altyazıya çevirmemize izin veriyor. Ayrıca şu bilgileri bilmekte de fayda var. Sonix 4GB boyutuna kadar birçok video ve ses dosyasını analiz ederek altyazı oluşturabiliyor.
Video Seslerini Yazıya Çevirmek İçin Sonix’e Video Yüklemek
Oturum açtıktan sonra bazı seçenekler bizi karşılıyor. Eğer oturum açamazsanız buraya tıklayarak yükleme alanı için oturum açabilirsiniz. Bu alanda bilgisayarınızdan dosya seçebileceğiniz gibi diğer platformlardan hazır dosyalarınızı da seçebiliriz. YouTube üzerinde yüklü olan bir videonuz için YouTube seçeneğine tıklayarak açılan pencereden YouTube videonuzun linkini girip Upload YouTube Video butonuna tıklayınız. 2. adımda video dilinizi seçerek Yes-Start Transcribing Now seçeneğine tıklayın. Son olarak ta karşınıza bir ekran çıkarsa Continue Transcription seçeneğine tıklayarak YouTube altyazı ekleme işlemi için videomuzun sesini metin haline çevirme işlemini başlatmış olduk. Videonuzun uzunluğuna ve sistemin yoğunluğuna bağlı olarak kısa bir sürede çeviri işlemi tamamlanarak mailinize Sonix tarafından bir mail gelir.
Video Altyazı Son Kontrol Ve İndirmek
Mailiniz geldi ve çeviriniz hazır ama son kontrolleri, düzeltmeleri yapmak ve altyazı dosyamızı indirmek için Sonix hesabımıza giriş yapıyoruz. Home alanında video dosyamızı görüyoruz ve video dosyamız üzerine tıklıyoruz. Şimdi sol tarafta videomuzu sağ tarafta ise videomuzla eş zamanlı olarak altyazımızı görüyoruz. Tek kelimeyle mükemmel bir sistem. Düzenlemelerimizi yaptıktan sonra sağ üst köşeden Export butonuna tıklayarak SubRip subtitle file (*.srt) seçeneğini seçiyoruz. Eğer video içerisindeki seslerle altyazılarınızı zaman bazlı bire bir eşleştirme yaptıysanız download butonu ile altyazı dosyanızı indirebilirsiniz.
Eğer birkaç paragraftan oluşan uzun bir yazı ise ya da hiç uğraşmak istemiyorsanız şöyle bir seçenek mevcut. Yes, split subtitles based on a specific character length or duration seçeneğine tıklıyoruz. Ve buradan Limit by character length 90 olarak Limit by time duration ise 5s olarak ayarlayabilirsiniz. Number of lınes seçeneğini ise Split over 2 lines olarak ayarlayabilirsiniz. Buradaki ayarlar tamamen video içeriğiniz ve konuşma şeklinize göre değişebilir. Artık YouTube altyazı dosyanızı download butonuna tıklayarak indirebilir ve videonuza ekleyebilirsiniz. Son kontrolleri ise YouTube Studio üzerinde yaparak altyazınınızı yayına alabilirsiniz.
YouTube Video Uzunluğu
Bana en çok sorulan sorulardan biri de video uzunluğu ne kadar olmalı? En ideal YouTube Video süresi nedir? İpucu! Video uzunluğunuz tabi ki üretip yayınladığınız içeriğe bağlı olarak değişir ama 10 dakika ve üzeri videolar reklam kazancı açısından daha verimlidir. İpucu! Kaliteli ve uzun içerikler “1 saat ve üzeri” arama sonuçlarında üst sıralarda gösterilirler. Sanırım bu bilgilerle de anlık bir aydınlanma yaşadınız.
15 Saniye Kuralı
Aslında böyle bir kural yok ama araştırmalar şunu gösteriyor. İzleyiciler videonuzu izlemeye devam etme ile kapatma kararını ilk 15 saniye içerisinde veriyor. Ne kadar önemli bir bilgi. İşte ben buna 15 saniye kuralı derim. İpucu! 15 saniye içerisinde izleyicileri videonuz hakkında heyecanlandırın ve videonuzun sonunda bir ürün oluşturuyorsanız bitmiş halini en başta gösterin. İpucu! Videolarınız için kısa tanıtım videosu (intro) varsa videonuzun başına koymayın. İzleyicileri heyecanlandırdıktan sonra kısa tanıtım videonuzu koyabilirsiniz. İpucu! Kısa tanıtım videonuz (intro) maksimum 10 saniye olsun.
YouTube Kanal Hakkında Sayfası
İncelediğim çoğu YouTube kanalında hakkında bölümü ile kapak fotoğrafı alanına hiç önem verilmediğini gördüm. Oysa YouTube kanal açma işleminden sonra ilk yapılması gereken işlerden biri de kanalınızı anlatan hakkında bölümüdür. Bu alan YouTube algoritması için çok değerlidir. YouTube bu alandaki anahtar kelimelerinizle ürettiğiniz içeriklerin anahtar kelimelerini ilişkilendirerek kanalınız için bir sıralama belirler.
İpucu! Hakkında bölümüne 1000 karakter kadar yazı yazabilirsiniz. Çekinmeden bu alanı ürettiğiniz içeriklerinizle alakalı olarak şu şekilde doldurun. Birinci paragraf kendinizi tanıtarak, kanalınızda ne yaptığınızı 1-2 cümle ile özetleyin. İkinci paragraf ne tür içerikler ürettiğinizi, neler üreteceğinizi ve hedeflerinizi yazabilirsiniz. Son paragrafta ise izleyicilerinizi teşvik edici, harekete geçirici bir mesajla kanalınızda kalmalarını ve sizi takip etmelerinizi sağlayabilirsiniz. Metinsel olarak hakkında bölümünde kanalınızı anlattık ama bir diğer önemli konu da izleyicilerin YouTube kanalınıza geldiklerinde gördükleri kapak fotoğrafı alanıdır. Bu alanı nasıl değerlendirmemiz gerektiği ve örnek YouTube kapak fotoğrafı yazımızın devamında…
YouTube Para Kazanma: Kanal Geliştirme
Video Yorumlar
Bir video hakkında ne kadar çok konuşuluyorsa orada o kadar çok zaman geçiriliyor demektir. Orada bir iletişim topluluğu var ve o video sayfasında uzun süre kalınıyor demektir. Buraya kadar yazılanları tahmin etmemek ve bilmemek güç değil biliyorum. Ama YouTube algoritması tarafından değerlendirme yaparsak bu video sayfası ve video, reklam yayınlamak için harika bir alandır. Bu video ile ilgili aramalarda ve önerilerde YouTube bu videoyu doğal olarak üst sıralara taşıyacaktır. İpucu! İzleyicilerinizi yoruma teşvik edin. Mümkünse videonuzun sonlarına doğru yoruma teşvik eden bir soru sorabilirsiniz.
YouTube Kapak Fotoğrafı
YouTube kapak fotoğrafı alanını ben bir dükkânın vitrinine benzetiyorum. YouTube üzerinde izleyicilerin kanal sayfanızı ziyaret ettiklerinde gördükleri kapak resmi en üstte yer alır. YouTube kanal resmi bir dükkânın vitrini kadar değerli aslında. Bu alan masaüstü cihazlarda, mobil cihazlarda ve akıllı televizyonlarda kanalınızın YouTube arka plan resmi olarak görüntülenir. Bu arada bu alanı mobil cihazlarınızdan düzenleyemezsiniz bunun yerine masaüstü cihazları kullanmalısınız.
YouTube kapak fotoğrafı boyutu 2560×1440 pixel boyutlarında olmalı ve dosya boyutunuz ise 6MB geçmemelidir. Yine burada da ince detaylar var. YouTube kanal kapak resmi çok büyük olabilir ama şimdi nasıl daraldığına bir bakalım. YouTube kanalınız için hazırladığınız o güzel büyük kapak fotoğrafı tamamı sadece akıllı TV ekranlarında görünür. Masaüstü cihazlarda ise göreceli olarak genişlik aynı kalmakla birlikte yükseklik 1440 pixelden 423 pixele kadar düşer. Daralma bitti mi hayır devam edelim. YouTube kapak fotoğrafı boyutu tabletlerde 1855×423 pixel boyutlarına düşer. Mobil cihazlarda ise son gelinen ölçü 1546×423 pixeldir. İpucu! YouTube kapak fotoğrafı tasarımınızda odak nokta güvenli alan sayılan bu alan olmalıdır. Çünkü bu alan her cihazda görüntülenir.
YouTube kapak fotoğrafı yapmak için şimdi ipuçlarımızı paylaşalım. Ayrıca bu alanı nasıl kullanabiliriz bir görelim. İpucu! Bu alanı tüm cihazlarda düzgün görüntülenecek şekilde tasarlayın. Sizler için hazırladığım hazır YouTube kanal resmi şablonunu Photoshop bilginiz varsa kullanarak özelleştirebilirsiniz ya da Canva sitesine ücretsiz kayıt olarak hazır YouTube kanal kapak fotoğraflarından yararlanabilirsiniz.
İpucu! YouTube kapak tasarımınızda mesajlar için boş bir alanı önceden planlayarak bırakın. YouTube kanalınızda yeni bir video duyurusu yapmak isteyebilirsiniz ya da videonuza alacağınız konukla olan canlı yayın saatinizi ya da videolarınızı ne sıklıkla yayınladığınızı kapak fotoğrafı alanında duyurabilirsiniz.
YouTube Kanal Topluluk Sayfası
YouTube Topluluk Özelliği YouTube kanal sayfasında “Tartışma” sekmesinin yerini alarak geliştirilmeye devam etmektedir!
YouTube kanal sayfanızda topluluk sekmesi vardır. Eğer çocuklara özel bir kanalınız varsa bu sekme olmayacaktır. Topluluk sekmesi zengin medya (rich media) özelliği taşır. Bu ne anlama gelir. Bu alan interaktif bir alandır ve izleyicilerinizle etkileşime geçebilmek için harika bir yoldur. Şöyle ki bu alanda bir sonraki videonuzla ilgili bir anket yayınlayarak izleyicilerinizin fikirlerini alabilir, yakın zamanda yayınlayacağınız bir video için kısa bir an paylaşarak izleyicilerinizi heyecanlandırabilir, bir metin şeklinde duygu veya düşüncelerinizi paylaşarak izleyicilerinizden yorumlar alabilirsiniz. Yine oynatma listeniz için bu alanda yayın oluşturabilir ve güncellemelerden izleyicilerinizi haberdar edebilirsiniz.
Şimdi sıkı durun iki önemli ipucu geliyor. İpucu! Bu alanda başka bir kanal ile anlaşarak karşılıklı kanal tanıtımı yapıp @ işareti ile kanalı işaret ederek, birbirinizden bahsedip abone sayılarınızı ve izlememelerinizi artırabilirsiniz. İpucu! Bu alandaki yayınlarınız ana sayfa özet akışı ve abonelikler özet akışında görünür. Yani topluluk sekmesindeki yayınlarınız, bildirimleri açmamış abonelerinize bildirim göndermenin mükemmel bir yoludur.
Geri Dönen Aboneler
Aslında bu başlığın adı geri dönmeyen aboneler olmalıydı. Sebebini öğrenmek için YouTube Studio üzerinde YouTube Analytics girelim. Kanalımızı seçerek abonelik durumu sekmesine tıklayın. Burada videolarınızı abone olmayan izleyicilerin kat ve kat daha çok izlediğini görürüz. Dolayısıyla abone kasmaya ve izlenmelerimizi artırmaya devam ederek abonelerimize ulaşmanın farklı yollarını denemeliyiz.
YouTube kanal sayfasında iken kanalı özelleştir butonuna tıklayın. “Geri dönen aboneler” ve “Yeni ziyaretçiler için” adında burada iki bölüm görürsünüz. İşte mükemmel iki alan. Neden mi?
İpucu! Geri dönen aboneler bölümünde, mevcut aboneleriniz için harika bir tanıtım videosu, yeni videolar için duyuru videosu veya abonelerinizi kanalınızda kalmaya ve sizi takip etmeye teşvik edecek videolarınızı yayınlayın. Mevcut abonelerinize geri dönmeleri için teşvik edici bir şeyler verin. Yoksa yeni bir video yayınladığınızda abonelerinizden yeteri kadar izleme alamazsınız.
İpucu! “Yeni ziyaretçiler için” bölümünde kanalınızı tanıtan, ziyaretçileri kanalınızda kalmaya ve size abone olmaya teşvik edici kısa öz bir video yayınlayın. Size neden abone olmaları gerektiğini vurgulayın. Böylece YouTube abone sayınızı artırabilir, izlenme ve görüntülenmelerde yukarı çıkabilirsiniz.
İpucu: Aboneleriniz arasından bir veya birkaçı ile yapacağınız bir kısa söyleşi videosu yayınlamak, bir yarışma videosu, bir hediye, gelen soru ve yorumlara abonelerinizi işaret ederek cevaplarınızı içeren bir video paylaşmak gibi abonelerinizle aranızda güçlü bir bağ kuracak etkinlikler yapmalısınız. Böylece geri dönen abone sayınızda, izlenmelerinizde ve abone sayınızda artışları rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.
Paylaşım
Videolarınızı sosyal mecralarda ve internet sitelerinde paylaşmak için izleyicilerinizi teşvik edin. Farklı dijital mecralardan gelen trafikler videonuzu arama motorları tarafından üst sıralara taşıyacaktır. İpucu! Video açıklama alanınıza paylaşım linkleri yerleştirerek izleyicilerin paylaşmasını isteyin. Böylece izleyiciler tek tıkla videonuzu sosyal mecralarda paylaşabilirler. İpucu! Mailiniz için bir mail imza oluşturun ve mail imzanızda yeni videolarınıza küçük resimlerle link verin.
YouTube Canlı Yayın
YouTube canlı yayının gücünü keşfederek abone sayınızı artırabilirsiniz. Aynı zamanda izleyicilerinizle sıkı bir bağ kurarak geri dönen abonelerinizin sayısını artırmanın güçlü bir yoludur canlı yayın. YouTube canlı yayın yapmak için üç farklı yol var. Nasıl yapılır bir bakalım.
Masaüstü cihazınıza bağlı web kameranız ve mikrofonunuzla anında canlı yayına başlayabilirsiniz. Aynı şekilde mobil cihazınızla yayın oluşturarak izleyicilerinizle anında bağ kurabilirsiniz. Eğer birkaç konuğunuz var, birkaç kamera ve mikrofon kullanacaksanız ya da hazırdaki videolarınızı canlı yayından paylaşacaksanız daha profesyonel bir canlı yayın yapmak istiyorsunuz demektir. İşte bu noktada da YouTube canlı yayın için onaylı yazılım veya cihazlarına ihtiyacınız var demektir. Yazılım olarak OBS Studio, Stage Ten, Wirecast gibi ücretli ücretsiz yazılımları ya da AirServer ve SlingStudio gibi cihazları tercih edebilirsiniz. Tercihleriniz yapmak istediğiniz canlı yayının özelliklerine göre değişebilir.
İpucu! Bir canlı yayın planladığınızda en az 2 gün önceden hem kanalınızdan hem de sosyal medya hesaplarınızdan duyurmanız çok yararlı olacaktır. İpucu! Canlı yayınınız için izleyicilerinizi heyecanlandırıcı ve teşvik edici kısa bir video çekerek kanalınızdan duyurun. İpucu! Topluluk sekmesinde yayın oluşturarak ana sayfa özet akışı ve abonelikler özet akışında izleyicilerinizin karşısına çıkın. İpucu! Canlı yayın akışınızın bir kopyasını oluşturun ve yayınlayın. İpucu! Canlı yayın akışınızın önemli anları veya komik anlarından video oluşturarak yayınlayın.
Gördüğünüz gibi yapacağınız bir canlı yayından ne kadar çok kullanılabilir içerik çıkıyor. Bu tarz içerikler kanalınıza renk katacaktır. Kanalınız belli bir çizgide giderken izleyicilerin sıkılmamasını, onların eğlenmesini ve size daha çok bağlanmasını sağlayacaktır.
YouTube Para Kazanma: Sonuç-Kapanış
YouTube üzerinde yeni bir kanal açıyor olabilir veya kanalınızı büyütmek istiyor olabilirsiniz. Umarım yazımız sizlere yardımcı olmuştur. Kaliteli ve özgün içerik üreterek yukarıda yazılanları uyguladığınızda başarı kaçınılmaz olacaktır. Yorum ve sorularınızla bu yazımıza katkıda bulunmaktan çekinmeyiniz. Bol şans…
2 yorumlar
Rusca eğitimleri kanalının açıklamasından geliyorum 🙂 bu alt yazı sitesi bildiğim tüm sitelerden daha kullanışlı. teşekkür ederim.
Rica ederim. İşinize yaramasına sevindim.